Reanimeren in 6 stappen

reanimeren in 6 stappen

Wat moet je doen als een collega niet goed wordt of een hartstilstand krijgt? Het is dan belangrijk om te weten hoe je moet handelen, zodat er geen tijd verloren gaat. Moet je reanimeren? Dan kun je dit in 6 stappen doen: hier lees je alles over reanimeren in 6 stappen

Je begint met het benaderen van het slachtoffer en het controleren van het bewustzijn. Je moet hierbij de situatie goed overzien en inschatten in hoeverre het gevaar geweken is. De tweede stap is 112 bellen wanneer het slachtoffer niet reageert. Het slachtoffer moet zo snel mogelijk geholpen worden: blijf bij het slachtoffer en bel 112. Volg vervolgens de instructies van de meldkamer. Controleer als derde stap de ademhaling van het slachtoffer. Observeer 10 seconden: luister en voel of je ademhalingsgeluiden hoort en voel of er lucht wordt uitgeblazen. Als dit niet het geval is kun je de AED erbij halen.

reanimeren in 6 stappen

Reanimeren in 6 stappen: borstcompressies en AED

Voordat je gaat reanimeren is het goed om te weten dat het slachtoffer op zijn of haar rug moet liggen. Ga vervolgens op je knieen zitten dicht tegen het slachtoffer aan. Plaats de hiel van je hand op de borstkas van het slachtoffer: de andere hand plaats je bovenop de eerste hand. Druk het borstbeen 30 keer in. Beadem het slachtoffer minimaal 2 keer na de dertig borstcompressies en herhaal dit weer. Om de AED te gebruiken moet je de reanimatie zo kort mogelijk onderbreken. Hoe je de AED moet gebruiken lees je hier.