Zelf een pergola maken

Zelf een pergola maken begint bij bedenken wat je er precies van wil. Hoe luxe wil je je pergola en welk soort materiaal wil je het liefst gebruiken? Dat hangt natuurlijk allemaal af van je budget en ruimte, maar ook van je smaak en stijl van je tuin. Een pergola is ideaal voor in je tuin, ook in Nederland. Het juiste materiaal en zorgen dat deze op de juiste manier in elkaar zit zorgen ervoor dat je er nog lang van kunt genieten. Je kunt online genoeg blauwdrukken vinden voor jouw zelfgemaakte pergola.

Wat heb je nodig?

Voordat je je pergola maken kunt, moet je natuurlijk materialen verzamelen. Een blauwdruk is handig of je moet zelf een tekening kunnen maken voor het ontwerp van je pergola. Daarnaast heb je gereedschap nodig. Het gereedschap dat je nodig hebt om een pergola te maken is bijvoorbeeld een waterpas, een boormachine en een grondboor. Daarnaast kun je een palenrammer, een uitzettouw of piketpaaltjes en een trap of ladder goed gebruiken. En natuurlijk het materiaal voor de constructie, zoals palen, balken en schroeven. Snelbeton of betonmortel kan ook van pas komen.

Hoe maak je een pergola?

Een uitgebreid stappenplan om een pergola te maken kun je op deze pagina vinden. Nadat je een tekening hebt gemaakt of opgezocht, begin je met het uitmeten en graven. Daarna kun je beton gaan storten. Vervolgens plaats je de houten palen en verbind je de liggers. Deze bevestig je op de staanders. Tot slot is er de afwerking met extra dingen zoals klimop bijvoorbeeld.