Wat mag je wel en niet door de wc spoelen?

rioolservice spijkenisse

Dingen door de wc spoelen: do’s en dont’s

Jaarlijks spoelt de gemiddelde Nederlander zo’n 3,5 kilo aan afval door het riool. Vertaald naar vuilniszakken zijn dat 9,6 miljoen volle zakken voor heel Nederland. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat veel mensen eigenlijk helemaal niet zo goed weten wat er wel en niet door het toilet gespoeld mag worden. Daarom vertellen we in dit blog graag meer over de do’s en dont’s als het aankomt op dingen die u door het toilet kunt spoelen.

Dit mag u wél door de wc spoelen

We beginnen met wat u wel met een gerust hart door de wc kunt spoelen:
  • Wc-papier: toiletpapier wordt bij zuiveringsinstallaties moeiteloos eruit gefilterd. Grotere hoeveelheden wc-papier tegelijkertijd kunnen alsnog wel degelijk een verstopping veroorzaken.
  • Overgebleven etenswaren: etensresten dient u alleen door de wc te spoelen als ze door de zeef van uw afvoerputje kunnen. Dan is het namelijk klein genoeg om zonder problemen door te stromen.
  • Schoonmaakmiddelen: overgebleven delen van algemene schoonmaakmiddelen mogen gewoon door de wc worden gespoeld.
  • Vochtige doekjes: hier is lang een debat over gevoerd, maar inmiddels kunnen ze probleemloos door de wc worden gespoeld. Dit komt doordat de samenstelling van deze doekjes is veranderd. Op de verpakking van doekjes ouder dan 2010, staat vermeld of ze door de wc gespoeld kunnen worden of niet.

Dit dient u niet door de wc te spoelen

  • Medicatie: overgebleven medicijnen kunt u het beste inleveren bij uw apotheek. Momenteel lopen er ook verschillende onderzoeken in Nederland naar medicijnresten die via urine het riool binnenkomen.
  • Verf: verf en verfresten richten schade aan het grondwater aan. Ook verf die waterverdunbaar is. Verfresten levert u dus het beste in als klein chemisch afval bij uw gemeentedepot.
  • Vloeibaar vet: van frituurvet tot olijfolie. Zodra vet door de wc wordt gespoeld, blijft er een laagje vet achter waar ander vuil weer aan blijft plakken. Zo slipt een leiding langzaam dicht. Doe vloeibaar vet altijd terug in de verpakking en gooi gestold vet altijd gewoon in de vuilnisbak
  • Schoonmaakdoekjes: er zijn vandaag de dag natuurlijk enorm veel soorten schoonmaakdoekjes. Van brillendoekjes tot tafel reinigingsdoekjes. Van deze doekjes mogen alleen toiletdoekjes door het toilet gespoeld worden. Bij twijfel kunt u altijd op de verpakking lezen of het product in kwestie door de wc gespoeld mag worden of niet.
  • Chemicaliën: alle soorten chemicaliën zoals terpentine, benzine of insecticide, dient u als klein chemisch afval te behandelen en in te leveren bij uw plaatselijke gemeentedepot.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over riolering en verstoppingen? Stel al uw vragen gerust via ons contactformulier.