De open haard winterklaar maken

2 houtklover

In het laatste seizoen van het jaar zet iedereen graag de verwarming een graadje hoger. We kruipen onder de deken op de bank met een warme kop thee en kijken eindeloos tv. Maar ook wordt de houtkachel weer gebruikt om een gezellige sfeer te creëren. Vooral tijdens de feestdagen kan een open haard erg gezellig zijn. Om van de houtkachel te genieten moet deze uiteraard wel winterklaar gemaakt worden! Denk hierbij aan het verwijderen van het houtas van het afgelopen jaar, de kachel afstoffen en nieuw hout te verzamelen en te kloven. Dit kan efficiënt gedaan worden met een houtklover. Hieronder een aantal dingen om dus aan te denken om uw open haard helemaal klaar te maken voor het koude seizoen!

Grondige schoonmaak van de houtkachel

Allereerst moet het overgebleven houtas van de bodem worden verwijderd. Bij de meeste kachels zal dit liggen in de as la. Deze moet regelmatig geleegd worden, vooral als er veel gebruik wordt gemaakt van de open haard. Dit houtas is erg geschikt om te hergebruiken voor in de tuin bijvoorbeeld. In houtas zit veel kalium en dit is dus goed voor de bloei en vrucht begroeiing. Ook kan houtas prima op de composthoop. Nadat het as is verwijderd, kunt u met natte prop keukenpapier de la schoonmaken. Neem daarna ook de randen en zijkanten mee. Als laatst kunt u de ruit schoonmaken en de buitenkant afstoffen. Vergeet ook niet om de luchtpijp te controleren en de kachel te inspecteren voor verdere beschadigingen.

Houtvoorraad aanleggen voor de winter

Een houtkachel kan uiteraard niet branden zonder hout. U bent dan ook vast wel bekend met de uitputtende taak hout hakken en splijten. Gelukkig is hier een efficiëntere en veiligere technologie voor bedacht: de houtklover. Deze machine splijt met een kloofmes de boomstronk in perfecte stukken hout voor de open haard. Het enige wat u hierbij hoeft te doen is de stronken verzamelen en deze onder het mes te plaatsen. De klover neemt de gevaren van houthakken weg en kan heel makkelijk gebruikt worden. Er zijn houtklovers beschikbaar in vele soorten en maten, van liggend to staand en met verschillende kloofmessen.